Odżywianie w ciąży
- 375 Views
- Redaktor bobocamp.pl
- 4 czerwca 2019
- Wszystko dla kobiet w ciąży
Kobieta w ciąży powinna odżywiać się racjonalnie nie tylko z uwagi na siebie, ale także na rozwijające się w jej łonie dziecko. Niektóre aspekty żywienia w tym niezwykłym czasie nabierają szczególnego znaczenia.
Podstawowy składnik diety
Podstawę posiłków powinny stanowić zdrowe produkty zbożowe. Dostarczają one nie tylko węglowodanów złożonych, które zapewniają zastrzyk energii, ale są również nieocenionym źródłem witaminy B, magnezu, żelaza i błonnika. Przeciwdziałają zaparciom, które często dokuczają ciężarnym kobietom.
Mięso
Jest to najlepsze źródło białka. Dostarcza również witaminy PP, B6 oraz żelaza, które chroni przed rozwojem anemii. Codziennie należy sięgać po około dwieście gram chudego mięsa. Najlepszym wyborem jest drób. Dwa razy w ciągu tygodnia mięso należy jednak zastąpić tłustą morską rybą. Zalicza się do nich między innymi śledź oraz makrela.
Mleko i jego przetwory
Przyszła mama nie może zapominać o mleku i jego przetworach. Jest to doskonałe źródło wapnia oraz witaminy D, które chronią przed odwapnieniem kości.

- 22 lutego 2021
Jakie ćwiczenia będą odpowiednie dla kobiet w ciąży?
- 12 stycznia 2021
Dieta bogata w białko
- 9 października 2020
Ucho ból u dzieci
- 7 sierpnia 2020
Jakie ćwiczenia będą odpowiednie dla kobiet w ciąży?
Dieta bogata w białko
Ucho ból u dzieci
Zdrowa kolacja jak powinna wyglądać ?
Płaski brzuch u kobiet
Mało znane zastosowania czekolady
Redukcja stresu sposoby
Napój bez kalorii